Chłodnik litewski
Składniki
- 4-5 buraków
- 1 pęczek botwinki
- 4-5 ogórków
- koperek
- 3 ząbki czosnku
- 1 1/2 szklanek naturalnego jogurtu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
- jajka na twardo
Przygotowanie:
Krok 1
Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte ogórki, koperek, wyciśnięte ząbki czosnku,jogurt. Wszytsko mieszamy i soprawiamy cukrem, sol,ą, pieprzem i sokiem z cytryny.Odstawimy do lodówki na 2 godziny. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.