zupa pomidorowo-grzybowa
Składniki
- 1 L rosołu
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 40 dkg pomidorów
- 0.75 szklanki pęczaku
- 20 dkg świeżych grzybów leśnych
- 2 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 1 szczpyta sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Opłucz na sicie pęczak, wrzuć go do gotującego się rosołu i gotuj 30-40 minut.
Krok 2
Oczyścić grzyby i pokrój je w plastry.
Krok 3
Pomidory, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę.
Krok 4
Na rozgrzanym oleju smaż cebulę z marchewką, aż cebula będzie szklista.
Krok 5
Dodaj grzyby i duś wszystko razem około 20 minut.
Krok 6
Zawartość patelni i pokrojone pomidory wrzuć do rosołu, dopraw solą oraz pieprzem do smaku i gotuj na minimalnym ogniu kolejne 20 minut.
Krok 7
Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką.