Chowder kukurydziany
Składniki
- 3 szt kolby kukurydzy
- 1 szt por
- 1 szt pęczek szczypiorku
- 5 szt suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju ze słoiczka po pomidorach
- 2 szt listki laurowe
- 3 szt ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 płatków chili
- 1 gałki muszkatołowej
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 L bulionu warzywnego
- 1 sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Kukurydzę umyj i obierz. Za pomocą noża wybierz ziarenka. (Najłatwiej jest postawić kukurydzę w pionie i ostrym nożem ciąć z góry na dół). Por pokrój w talarki, a suszone pomidory w paseczki.
Krok 2
Do garnka wlej olej, a następnie wrzuć wszystkie warzywa wraz z przyprawami - zielem angielskim, listkiem laurowym, płatkami chili i papryką. Smaż na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając.
Krok 3
Wlej bulion oraz mleko kokosowe. Gotuj przez kolejny kwadrans. Przypraw świeżo startą gałką, solą i pieprzem do smaku. Dodaj świeżo posiekany szczypiorek i podawaj z ulubionym pieczywem.