Banalna zupa z wędzonej makreli, z suszonymi śliwkami
Składniki
- 1 szt wędzonej makreli
- 1.5 L bulionu warzywnego
- 1 garść suszonych śliwek
- 1 szt pora
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- trochę soli i sporo pieprzu
- 2 szt ziemniaków
Przygotowanie:
Krok 1
Na maśle szklimy pokrojony w talarki por. Dodajemy bulion i obrane oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
Krok 2
Makrele obieramy ze skóry i wyjmujemy oście. Dodajemy do bulionu.
Krok 3
Śliwki siekamy. Dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 20 min na średnim ogniu.
Krok 4
Doprawiamy sporą ilością pieprzu i solimy jeśli trzeba.
Krok 5
Kiedy zupa jest gotowa, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.