Chrzanowa zupa krem z szynką szwarcwaldzką
Składniki
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 spory korzeń chrzanu
- mały kawałek selera
- 750 ml wody
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki śmietany 12%
- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 4 jaja przepiórcze
- 1 liść laurowy
- sól
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki, seler i cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę, smażymy chwilę na maśle. Warzywa zalewamy gorącą wodą, dorzucamy do nich liść laurowy, sól i gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy do zupy starty na najmniejszych oczkach, chrzan. Po tym czasie, całość studzimy i miksujemy w blenderze na gładki krem. Zupę przelewamy z powrotem do garnka (można ją przelać przez gęste sito), dolewamy do niej sok z cytryny, śmietanę, cukier. Zagotowujemy. Krem podajemy z ugotowanymi na twardo, jajami przepiórczymi i krótko smażoną, szynką szwarcwaldzką.