Krupnik z kaszą kuskus
Składniki
NA PULPECIKI
- 300 g mięsa mielonego indyczego
- 5 łyżek płatków owsianych mielonych
- 1 jajko
- pieprz czarny do smaku
- sól do smaku
- 2 L wody
- 0.5 szklanki kuskusu
- 4 średnie ziemniaki
- 100 g marchewki baby carrot
- 0.5 selera
- 0.5 pora
- 0.5 pietruszki
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- 2 kostki bulionu drobiowo-warzywnego
- pieprz biały do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Do mięsa mielonego dodajemy jajko,płatki owsiane,pieprz i sól.Mieszamy do połączenia się składników.Formujemy malutkie pulpeciki,takie ''na raz'' i układamy na tacy.Do garnka wlewamy wodę,dodajemy obranego selera,pietruszkę,pora,marchew i kostki bulionowe.Całość gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.W tym czasie obieramy ziemniaki,myjemy i kroimy w niedużą kostkę.
Krok 2
Z gotującego się bulionu wyjmujemy wszystkie warzywa i wrzucamy pulpeciki.Gotujemy kolejne 20 minut.Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut.Po tym czasie dodajemy do zupy odłożoną marchew.Resztę warzyw wyrzucamy.Na sam koniec wsypujemy kaszę kuskus,doprawiamy do smaku pieprzem i solą,dodajemy sporą ilość natki.Jeśli zupa jest zbyt gęsta uzupełniamy ją wodą.