Wielkanocny żur w chlebie
Składniki
- 300 g białej kiełbasy
- 5 szt jajek
- 5 łyżeczek majeranku
- 1 opakowanie zakwasu
- 10 szt liści bobkowych
- 10 szt małych chlebków
- 200 g wędzonej szynki
- 250 g wędzonych żeberek
Przygotowanie:
Krok 1
W wodzie gotuję kilka wędzonych żeberek i skrawki wędzonej szynki (mój tata wędzi sam wędliny i do przygotowania żurku używam skórek z prawdziwej szynki, o mocnym zapachu wędzonki).
Krok 2
Po zagotowaniu dodaję zakwas (w zależności od ilości zupy pół butelki lub całą). Zostawiam do zagotowania.
Krok 3
Pod koniec gotowania wsypuję kilka dodatkowych listków bobkowych i majeranku. Białą kiełbasę (wcześniej sparzoną) dodaję do zupy pokrojoną w plastry, na sam koniec dorzucam też jajka w ćwiartkach.
Krok 4
W miarę potrzeby zagęszczam mąką rozrobioną w zimnej wodzie, choć jeśli podaję żurek w chlebku to staram się by zupa nie była za gęsta, bo zagęści ją rozmaczający się chlebek.
Krok 5
Specjalne chlebki (na zamówienie w piekarni) należy odpowiednio przygotować - odcinam "wieczko" i wydrążam środek. Wlewam żurek z jajkami i białą kiełbasę (wędzonek nie podaję w zupie, one tylko mają nadać aromat).