Miso z tofu naturalnym i grzybami
Składniki
- 1 L bulion warzywny
- 1 opakowanie tofu naturalne Polsoja
- 200 g grzybów shitake świeżych (można zastąpić pieczarkami, boczniakami lub suszonymi grzybami shitake)
- 200 g makaronu ryżowego
- 0.75 szklanki glonów wakame suszonych
- 2-3 łyżek pasty miso ciemna
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki sezamu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Glony moczyć przez ok. 20 minut w chłodnej wodzie. Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu na złoty kolor.
Krok 2
Bulion doprowadzić do wrzenia i dodać do niego grzyby shitake (jeśli używamy suszonych, najpierw należy je namoczyć). W miseczce rozprowadzić pastę miso w kilku łyżkach gorącego bulionu, a następnie dodać całość do garnka z bulionem (nie gotować już bulionu). Doprawić solą i pieprzem.
Krok 3
Nałożyć do miseczek makaron ryżowy, odcedzone glony i pokrojone w kostkę tofu. Następnie zalać bulionem i posypać ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem.