Świąteczna zupa grzybowa
Składniki
- 0.5 kg grzybów mrożonych ( u mnie mieszane )
- 2 szt grzybów suszonych najlepiej prawdziwków
- 1 łyżka masła
- 1 szt cebula
- 1 szt marchewki
- 750 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka mąki
- 1 soli i pieprzu
- 1 natki pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i grzybki suszone gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
Krok 2
Do kubka wkładamy żurawinę i zalewamy ją wrzątkiem. Odstawiamy.
Krok 3
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy 5 minut. Rozmrożone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do podsmażonej cebuli i całość dusimy około 8 minut. Kiedy grzyby i cebulką ładnie nam się podsmażą dodajemy je do bulionu.
Krok 4
Mąkę rozpuszczamy w odrobinie wody dodajemy do bulionu, mieszamy. Żurawinę odcedzamy dodajemy do zupy. Mieszając cały czas zupę wlewamy śmietanę kremówkę, zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy gorącą.