Zupa szczawiowa
Składniki
- Wywar:
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 2 litry wody
- 1 średnia marchew
- 1 korzeń pietruszki
- ½ małego selera
- ⅓ pora
- Pozostałe składniki:
- 400 g szczawiu ze słoika
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
- szczypta cukru
- pieprz czarny i sól
- Dodatkowo
- 4 jajka
- świeżo posiekany koperek lub szczypiorek
Przygotowanie:
Krok 1
Skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu. Po chwili na wierzchu pojawią się szumowiny, usuwamy je przy pomocy sitka. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.
W wywaru wyjmujemy mięso i warzywa. Przy pomocy blendera miksujemy szczaw, dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Zupę przelewamy przez sito, aby pozbyć się włókien ze szczawiu. Do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę szczawiową podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo, posypaną świeżo posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki i podsmażonymi na odrobinie oliwy