Kremowa zupa pomidorowa z tortellini
Składniki
- 800 g pomidorków krojonych z puszki
- 150 ml bulionu warzywnego
- 100 ml słodkiej śmietanki *
- 30 g startego parmezanu
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka świeżej bazylii
- 1 płaska łyżeczka harrisy w proszku
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki cukru
- pieprz czarny i sól
- Dodatkowo
- 300 g tortellini szpinak i ricotta
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory, bulion, parmezan, posiekaną bazylię, harrisę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Do zupy dodajemy śmietankę i delikatnie blendujemy. W zupie powinny pozostać niewielkie kawałeczki pomidorów. Ponownie stawiamy na gazie, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i chwilę gotujemy, aby smaki się połączyły.
Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje pierożków, zalewamy zupą i dekorujemy listkiem bazylii.
Notes
*można zastąpić jogurtem naturalnym