Zupa z pokrzywy i miety z grzankami
Składniki
- liście pokrzywy – 3 duże garści
- liście mięty – 2 garści
- czosnek – 1 ząbek
- cebula – 1 sztuka
- masło – 30 g
- bulion warzywny – 2 litry
- mleczko kokosowe – 400 ml
- sól i pieprz - szczypta
- gałka muszkatołowa – 1/4 łyżeczki
- chleb tostowy 3 ziarna (np. Dan Cake)
Przygotowanie:
Krok 1
Liście pokrzywy i mięty dokładnie wypłukać.
Krok 2
Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić, poddusić na wolnym ogniu podsmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym.
Krok 3
Kiedy bulion zacznie się gotować dodać liście pokrzywy i mięty, zagotować.
Krok 4
Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zabielić mleczkiem kokosowym.
Krok 5
Chleb tostowy 3 ziarna Dan Cake pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do uzyskania złotego koloru. Zupę podawać z grzankami.