Zupa krem z pieczonych buraków z wędzonym serem
Składniki
- 1 l bulionu warzywnego
- 6 średnich buraków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka natki pietruszki
- garść startego wędzonego sera
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy je i kroimy w mniejsze kawałki. Pokrojoną cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia, dodajemy do nich buraki, imbir i smażymy 2 minuty. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ocet, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Studzimy, miksujemy w blenderze. Jeżeli krem jest za gęsty, możecie do niego dolać bulionu, jeżeli za rzadki, pogotujcie go chwilę, zredukuje się. Ciepłą zupę posypujemy serem i natką. Można ją podać również z grzankami.