Kremowy barszcz z mandarynkami
Składniki
- 1 szt marchewka
- 0.5 szt pietruszka korzeń
- 1 szt seler korzeniowy, kawałek wielkości małego jajka
- 0.5 szt winne jabłko
- 5 szt buraki ćwikłowe średnie
- 1 szt luczyk świeży, gałązka
- 0.5 szklanki sok z mandarynek świeżo wyciskany
- do smaku: sól, cukier, pieprz biały mielony
- 4 łyżeczki gęsta śmietana
Przygotowanie:
Krok 1
buraki upiekłam w piekarniku zawijając wcześniej każdy w kawałek folii aluminiowej - piekły się jakąś godzinę. Po ostudzeniu obrałam je i pokroiłam na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa i jabłko oczyściłam, pokroiłam drobniej i wrzuciłam do garnka. Zalałam wodą tylko tyle żeby je przykrywała. Dodałam lubczyk i gotowałam aż warzywa były zupełnie miękkie. Zdjęłam garnek z ognia, dodałam buraczki i zmiksowałam "żyrafą" na krem dolewając stopniowo sok z mandarynek - jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać więcej soku albo po prostu wody, ale ma być jednak dość gęsta. Doprawiłam zupę do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru bo mandarynki były dość kwaśne.
Rozlałam do filiżanek i ozdobiłam kroplami śmietany.