Orientalna zupa z boczniakiem
Składniki
- 500 g boczników
- 4 szklanki wywaru warzywnego
- 1 szt czerwonej papryki
- 1 szt pora
- 2 szt małej marchewki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka imbiru (może być w proszku)
- 0.25 łyżeczki przyprawy: pięć smaków
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (lub masło klarowane)
- 100 g makaronu chińskiego z fasoli mung lub kasza
Przygotowanie:
Krok 1
Boczniaki przyrumieniamy na oliwie (lub maśle klarowanym), dorzucamy na chwilę ( 2 minuty) pokrojoną paprykę i pora. Do gorącego wywaru dosypujemy przyprawę pięć smaków, dolewamy olej sezamowy i sos sojowy.
Makaron zalewamy wrzącą wodą i namaczamy pod przykryciem przez 5 minut. Opcjonalnie gotujemy kaszę. Kaszę lub makaron układamy w miseczkach i zalewamy wywarem warzywnym. Do każdej miseczki dokładamy porcję warzyw z boczniakiem.