Pikantny krem
Składniki
- 400 g topinambura
- 2 ziemniaki
- marchewka
- por
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 1 L bulionu warzywnego
- 50 g masła
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Topinambur, ziemniaki i marchewkę obieramy. Kroimy w niewielką kostkę. pora i cebulę w krążki. Roztapiamy masło i wrzucamy warzywa. Podsmażamy jakieś 5 minut.
Krok 2
Zalewamy warzywa bulionem i gotujemy 20 minut. W międzyczasie smażymy grzanki - do rozgrzanej oliwy dodajemy czosnek i wrzucamy kostki z chleba. Podsmażamy, aż będą chrupkie. Gdy warzywa zmiękną, doprawiamy pieprzem cayenne i solą. Wrzucamy łyżkę kurkumy miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy z grzankami.