Prawdziwa turecka zupa z soczewicy
Składniki
- 1.75 L rosołu
- 1.5 szklanki soczewicy czerwonej
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 2 łyżki olej słonecznikowy
- 1 szt czerwone chili posiekane
Przygotowanie:
Krok 1
Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
Krok 2
Cebulę pokroić w kostkę.
Krok 3
Fenikuł zetrzeć w moździerzu.
Krok 4
Chili przekroić, usunąć pestki i drobno posiekać.
Krok 5
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 6
W garnku na oleju podsmażamy cebulę, chili, czosnek, kolendrę, kmin rzymski do momentu aż cebula zbrązowieje.
Krok 7
Dodajemy marchewkę i smażymy 3 minuty.
Krok 8
Dodajemy passatę pomidorową, soczewicę (nie musimy jej moczyć), rosół. Gotujemy 40 minut
Krok 9
Zupę mielimy mikserem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 10
Podajemy z lavasem i ćwiartką cytryny.