Krem szparagowo szpinakowy
Składniki
krem szparagi
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 pęczek szparagów
- 1 ziemniak
- 1 sól
- 1 cukier
Krem szpinak
- 30 dkg szpinaku
- 1 ziemniak
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 sól
- 1 pieprz
- 5 dkg sera lazur złocisty
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Krok 1
Szparagi obieram dokładnie. Gotuję w osolonej wodzie, razem z ziemniakami pokrojonymi na kawałki. Po ugotowaniu odkładam połowę ziemniaków, które dodamy do kremu szpinakowego. Szparagi blenderuję, z ziemniakami, dolewam bulion warzywny, i chwilę zagotowuję, dodaję szczyptę cukru.
Szpinak dokładnie myję, blenderuję. Dodaję do bulionu, razem z ziemniakiem,czosnkiem sprasowanym chwilę podgotowuję. Krem szparagowo szpinakowy podaję razem, z serem złocistym i kawałkami szparagów.