Zupa krem cebulowa
Składniki
- 0.5 kg cebuli
- 1 litr wody
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek masła lub oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki tymianku
- 0.25 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
cebulę obieramy i kroimy w kostkę, dusimy na maśle bądź oliwie z oliwek do lekkiego zarumienienia. co jakiś czas trzeba cebulę przemieszać. jeśli podczas duszenia zabraknie tłuszczu i cebula zacznie się bardziej palić niż dusić to dodajemy trochę masła/oliwy, w zależności od tego co używamy.
Krok 2
WAŻNE jest to aby dusić cebulę powoli, na małym ogniu, żeby zyskała jak nabrała wspaniałego aromatu. nie wolno podganiać smażenia dając duży gaz, ponieważ wtedy cebula będzie się podpalać i dawać gorycz, a tego nie chcemy.
Krok 3
pod koniec smażenia dodajemy do cebuli rozgnieciony czosnek i smażymy ostatnie 2 minuty.
Krok 4
wodę zagotowujemy razem z przyprawami*. kiedy będzie się gotować wrzucamy cebulę. gotujemy przez chwilkę, po czym wyłączamy gaz i całość blenderujemy na gładki krem** po czym ewentualnie doprawiamy mocniej do smaku.
* zupę można doprawić również papryczką jalapeno jeśli wolicie ostre smaki
** zupa najlepszego smaku nabiera po zblenderowaniu. przed smakuje prawie całkiem inaczej