Tradycyjny polski krupnik
Składniki
- 2 udka z kurczaka
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 0.5 selera
- 0.5 pora
- 6 średnich ziemniaków
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 kostka rosołowa drobiowa *
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso myjemy,wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.Zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny.Zmniejszamy ogień,dodajemy obrane i umyte warzywa w całości oraz kostkę bulionową *.Gotujemy na małym ogniu do momentu,aż mięso zacznie odchodzić od kości.W tym czasie obieramy ziemniaki,myjemy i kroimy w kostkę
Krok 2
Kiedy mięso jest ugotowane,wyjmujemy je na talerz razem ze wszystkimi warzywami.Wrzucamy ziemniaki i wsypujemy kaszę.Marchew kroimy na plasterki i dodajemy do zupy.Gotujemy na małym ogniu do czasu,aż kasza napęcznieje a ziemniaki będą miękkie.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
*opcjonalnie