Zupa krem z kurek
Składniki
- 1.5 szklanki kurek obranych
- 0.5 pęczka włoszczyzny
- udo kurczaka
- cebula
- 3 łyżki śmietana 18%
- do smaku sól, pieprz
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- 6 łyżek prażonych słonecznika
Przygotowanie:
Krok 1
Zupę-krem przygotowujemy na bazie rosołu:
gotujemy udo kurczaka razem z włoszczyzną i odrobiną vegety. Gdy wywar jest gotowy wyjmujemy warzywa i kurczaka.
Krok 2
W międzyczasie obieramy i myjemy kurki i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy leciutko się skurczą i zrumienią wrzucamy je do wywaru.
Krok 3
Drobniutko siekamy cebulkę i jak się zeszkli dorzucamy do zupy. Gotujemy pod przykryciem, następnie miksujemy zupę blenderem.
Krok 4
Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy do zgęstnienia. W ostatnich paru minutach dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Zupę-krem podajemy posypaną ziarnami słonecznika.