Zupa cukiniowa z miętą
Składniki
- 500 g cukini
- 1 cebula - mała
- 1 ziemniak - duży
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1.5 L bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 L mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki jogurtu - najlepiej greckiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę obrać i poszatkować, odłożyć. Ziemniaka obrać i pokroić w małą kostkę. Cukinię wraz ze skórką pokroić w kostkę, odłożyć. Czosnek obrać z łupiny.
Krok 2
W garnku rozgrzać oliwę wraz z masłem. Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać czosnek przeciskając go przez praskę. Zamieszać całość i chwilkę przesmażyć. Dodać ziemniaki, całość ponownie zamieszać i smażyć przez 3 minuty. Dodać cukinię i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Krok 3
Wlać bulion, zamieszać i gotować całość aż warzywa, a zwłaszcza ziemniak będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Zupę zagotować i zdjąć z ognia.
Krok 4
W osobnym naczyniu przygotować jogurt, który należy zahartować kilkoma chochelkami gorącej zupy. Tak zahartowany jogurt wlać do zupy, zamieszać i całość zmiksować na krem blenderem ręcznym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z grzankami lub z ryżem.
Smacznego!!