Zupa kalafiorowa z curry
Składniki
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 mały kalafior
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki śmietany 12%
- pół łyżeczki curry
- 1 liść laurowy
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy do niego warzywa i liść laurowy. Po około 5 minutach gotowania, dodajemy do zupy małe różyczki kalafiora, gotujemy na małym ogniu kolejne 5-10 minut - do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec, dodajemy curry i sól. Zupę zabielamy śmietaną. Jak się uprzecie, możecie do zupy dodać świeżo mielony pieprz. Przypominam jednak, że curry jest dość ostrą przyprawą.