Zupa kokosowo-dyniowa z grillowanym kurczakiem
Składniki
- 1.5 kg dyni
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 pierś kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pasty tom-ka (lub odrobina skórki i soku z cytryny)
- 1 łyżeczka soli
- trochę oliwy
- garść pestek dyni
Przygotowanie:
Krok 1
Posmarowaną oliwą dynię razem ze skórką upiec w piekarniku, 200 stopni, ok 30-40 minut (aż będzie miękka). Wystudzić, obrać ze skórki.
Krok 2
Kurczaka natrzeć mieszanką soli, oliwy, pasty tom-ka i czosnku. Zostawić na trochę, niech nabierze smaku.
Krok 3
Kurczaka wrzucić na grilla elektrycznego lub patelnię grillową.
Krok 4
W tym czasie obraną dynię wrzucić do garnka, zalać mlekiem kokosowym, zmiksować, podgrzać i posolić do smaku.
Krok 5
Podawać zupę w miseczkach z paskami kurczaka, posypaną uprażonymi pestkami.