Zalewajka świętokrzyska
Składniki
- 500 ml zakwasu na żur *
- 8-10 sztuk ziemniaków
- 250 g wiejskiej kiełbasy
- 150 g boczku
- 6 g suszonych grzybów
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- ½ selera
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 50 ml słodkiej śmietany
- szczypta cukru
- majeranek
- pieprz czarny i sól
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki. Ziemniaki zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Dodajemy marchew, pokrojone grzyby, pietruszkę, selera, wodę z grzybów, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. W tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i kiełbasę i podsmażamy na średnim ogniu. Podsmażoną kiełbasę z boczkiem zdejmujemy na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Z ziemniaków wyjmujemy selera i pietruszkę. Dodajemy boczek, kiełbasę, cebulę, zakwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i roztarty w dłoniach majeranek.
Notes
* najlepiej użyć domowego zakwasu na żur
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/zalewajka-swietokrzyska/