Zupa pomidorowa z ciecierzycą i selerem naciowym
Składniki
- 1 czerwona cebula - średnia
- 2 ząbki czosnku
- 2 selery naciowe
- 1 puszka ciecierzycy w puszce
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 liście laurowe
- 1 puszka pomidorów z puszki - krojonych
- 1 łyżka przecieru pomidorowego lub passaty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1.5 L bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek również obrać i pokroić w cienkie plasterki. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, seler, zamieszać. Warzywa zeszklić i następnie dodać czosnek oraz rozmaryn.
Następnie dodać ciecierzycę, liście laurowe, słodką paprykę, pomidory oraz przecier pomidorowy. Zamieszać i zagotować na małym ogniu. Dodać wywar i ponownie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok 15 minut.
Po tym czasie wyciągnąć liście laurowe, odłożyć połowę warzyw do misy blendera i zmiksować na gładki krem. Przełożyć z powrotem do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do talerzy i udekorować pietruszką.
Smacznego!!