Zupa kukurydziana z mlekiem kokosowym i kurkami
Składniki
- 6 kolb kukurydzy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 szt małe szalotki ( posiekane )
- 4 ząbki czosnku ( rozgniecione )
- 60 g masła
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 L bulionu drobiowego lub warzywnego
- świeży tymianek
- 100 g kurek pokrojonych w cienkie plastry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Kukurydzę lekko ugotować. Kukurydzę gotujemy ok 10 min aby nie była zbyt twarda. Nożem ścinamy nasiona.
Oliwę, połowę masła rozpuścić w dużym rondlu na małym ogniu. Dodaj szalotkę i czosnek i smaż przez ok 3 minuty do momentu aż zmiękną. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj kukurydzę i gotuj przez ok 10 minut. Garnek zdejmij z ognia i lekko przestudź zupę.
Resztę masła rozpuść na patelni i wrzuć dodaj kurki i tymianek. Smaż często mieszając, aż grzyby uwolnią aromat i odparuje woda. To powinno zająć ok 6 min.
Krok 2
Zupę bardzo dokładnie zmiksuj i wymieszaj z mlekiem kokosowym lub śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę podawaj ze smażonymi kurkami. Jeśli lubisz i masz w szafce orzeszki piniowe podsmaż je lekko i posyp zupę.