Zupa krem z porów z olejem z pestek dyni
Składniki
zupa krem z porów
- 3 szt pory- biała część
- 5 szt ziemniaki
- 1.2 L bulionu warzywnego
- 1 szt cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
Grzanki i migdały
- 3 szt chleb - kromki
- 1 łyżka masła
- 5 g prażonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
Krok 1
Chleb kroimy w kosteczkę. Na patelni z łyżką masła przygotowujemy grzanki aż się zarumienią.
Krok 2
Pory dokładnie myjemy. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty czosnek, lekko podsmażamy. Teraz dodajemy pokrojoną w krążki cebulę i pory, blanszujemy, uważając by się nie zrumieniły.
Krok 3
Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i zawartość patelni. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Wszystko dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku i podbijamy śmietaną.
Krok 4
Podajemy z grzankami, migdałami i olejem z pestek dyni. Smacznego!