Zupa ze świeżych grzybów
Składniki
- 60 dkg świeżych grzybów leśnych np.podgrzybków,koziarków
- 1 cebula
- 3 dkg masła
- 1.5 L bulionu warzywnego
- 8 niedużych ziemniaków
- 1 mała cienka kiełbasa
- 6 kulek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej-opcjonalnie
- 1\3 łyżeczek pieprzu czarnego świeżo zmielonego
- sól do smaku
- 1\2 pęczków natki pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Oczyścić grzyby i delikatnie opłukać (nie moczyć długo w wodzie,tylko opłukać i zaraz osuszyć).Pokroić na duże kawałki,np. w kostkę ok.3cm. Na patelni rozpuścić masło,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na małym ogniu.Dołożyć pokrojoną drobno kiełbasę i smażyć razem.Następnie włożyć grzyby i smażyć jeszcze kilka minut.Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 2
Do gorącego bulionu warzywnego włożyć ziele angielskie,listki laurowe i grzyby z cebulą.Gotować razem ok.15 minut. W tym czasie obrać ziemniaki,umyć i pokroić w grubą kostkę. Dodać je do garnka z zupą i gotować do miękkości ziemniaków.
Krok 3
Śmietanę roztrzepać z mąką i zahartować gorącą zupą (wlewając po trochu gorącą zupę do śmietany energicznie mieszając np.trzepaczką).Wlać śmietanę do garnka i mocno podgrzać,prawie do zagotowania i utrzymywać chwilę w takiej temperaturze mieszając-ale nie gotować.Ew. posolić do smaku (choć mój bulion był odpowiednio słony). Gorącą zupę rozlać na talerze i udekorować natką pietruszki.