Irlandzki chleb sodowy

Dodany przez: Anioly w kuchni (więcej moich przepisów)

Chlebek na Dzień Św. Patryka... Przepis na irlandzki chleb sodowy.
Obejrzane: 1050
Porcje: 18
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
177,0kcal
kalorie
29,7g
węglowodany
5,6g
białko
5,7g
tłuszcze
0,2g
błonnik
26,0mg
cholesterol
20,7mg
magnez
44,7mg
wapń
1,0mg
żelazo

Składniki

  • 510 g mąki pszennej razowej
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 1.5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 2.5 szklanki maślanki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 0.5 łyżeczki soli

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Oba rodzaje mąki,cukier,sól miksujemy z masłem przez 10 minut. Dodajemy maślankę i miksujemy. Masę przekładamy do foremki wcześniej przygotowanej. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy mąką razową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 35 minut.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×