Babka czekoladowa z wiśniami
Składniki
ciasto
- 300 g mąki
- 220 g masła
- 200 g cukru
- 50 g kakao
- 4 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 garście wiśni świeżych lub ze słoika
lukier
- 50 g cukru pudru
- 1-2 łyżeczek gorącej wody
Przygotowanie:
Krok 1
Wykonać ciasto: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia, kakao oraz kremówkę. Wyłączyć mikser, dorzucić wiśnie i wymieszać łyżką. Formę do babki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wypełnić ją ciastem. Piec w 180ºC przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. W połowie pieczenia ciasto przykryć folią aluminiową. Wystudzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Babkę wyjąć z formy, kiedy będzie całkowicie zimna.
Krok 2
Przygotować lukier: cukier puder połączyć z wodą. Jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki, dosypać więcej cukru pudru. Lukrem dekorować zimne ciasto. Lukier plastyczny uformować w jajka i układać na babce. Podawać.
Smacznego! :)