Ciasto kokosowe z ananasem
Składniki
- 3 jajka
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1.5 szklanki wiórek kokosowych
- 1 opakowanie ananasów w syropie
- 0.5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Wykonanie:
Ananasy pokroić w kostkę i odsączyć na durszlaku z nadmiaru syropu.
Kokos podprażyć na patelni kilka minut.
Masło utrzeć z cukrem, pasta waniliową na puszystą białą masę. Następnie dodawać stopniowo po jednym jajku cały czas ucierając. Do masy dodajemy na przemian mąkę z kwaśną śmietaną.
Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, kokos i ananasy, całość dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach 35-40 minut.