Gryczane ciasto marchewkowe!
Składniki
Krem
- 200 g sera białego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
Ciasto
- 300 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 400 g startej marchewki
- 1 pomarańcza
- 0.5 szklanki rodzynek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki imbiru
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 ml oleju sezamowego
Przygotowanie:
Krok 1
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut.
Krok 2
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Krok 3
Mąkę gryczaną wymieszać z mąką pszenną pełnoziarnistą, startą marchewką proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, ziarenkami wanilii, kardamonem, imbirem i gałką muszkatołową.
Krok 4
Wycisnąć sok z pomarańczy.
Krok 5
Namoczone rodzynki zmiksować na gładką masę. Dodać olej sezamowy oraz sok pomarańczowy. Wymieszać.
Krok 6
Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać.
Krok 7
Tortownicę wysmarować olejem sezamowych. Masę na ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 50-60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić.
Krok 8
W tym czasie przygotować krem: ser biały zblendować razem z jogurtem naturalnym i miodem. Kremem udekorować ciasto.