Jabłka pod bezą na tarcie

Dodany przez: Swiat pachnie szarlotka (więcej moich przepisów)

Pyszna krucha tarta z nadzieniem jabłkowym pod bezową pierzynką. Obecność skórki pomarańczowej wzbogaca smak, ale jeśli nie przepadacie za nutą cytrusową, możecie z tego składnika zrezygnować. Wówczas tarta stanie się niemal naszą klasyczną szarlotką.
Obejrzane: 1659
Porcje: 20
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Beza

  • 2 szt białka
  • 120 g cukier
  • 0.5 łyżeczki ocet winny
  • szczypta sól

Ciasto + Nadzienie

  • 250 g mąka pszenna
  • 125 g masło
  • 100 g cukier
  • 2 szt żółtka
  • 2 łyżki lodowata woda
  • 4 szt duże jabłka - nadzienie
  • 3-4 łyżeczek kandyzowana skórka pomarańczowa - nadzienie
  • 3 łyżki cukier - nadzienie
  • 1 łyżka mąka pszenna - nadzienie
  • 2-3 łyżeczek klarowane masło - nadzienie
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy gładkie kruche ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie wykładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez kwadrans w temp. 180C. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe i pieczemy kolejne 15-20 minut.

Krok 2

Nadzienie:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki, a potem na niezbyt cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło. Wrzucamy jabłka i smażymy przez ca 5 minut. Dodajemy skórkę pomarańczową (opcjonalnie), cukier, mąkę i smażymy kolejne 2 minuty.

Krok 3

Beza:
Z białek ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier w trakcie ubijania, a na końcu dodajemy ocet. Gotową bezę wykładamy na warstwę owoców, rozprowadzając cieniutko po całej powierzchni. Całość wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150C. Pieczemy ca 20 minut lub do momentu aż beza z białej zrobi się kremowa, a z wierzchu będzie miała lekko popękaną chrupiącą skorupkę.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×