Drożdżowa strucla jabłkowo-orzechowa
Składniki
- 50 dkg mąki pszennej
- 0.33 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 dkg świeżych drożdży
- 1 szt jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 1 L przesmażonych jabłek
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
- 2 łyżki miodu płynnego
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Krok 2
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy.
Krok 3
Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy przez około 10-15minut, ciasto wychodzi dość klejące). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto wałkujemy, smarujemy jabłkami i zwijamy w rulon. Rulon wzdłuż przecinamy nożem, tak aby powstały dwa. Układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nacięciem do góry).
Krok 5
Orzeszki mieszamy z miodem, kładziemy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 45minut.