Kołocz z makiem
Składniki
Składniki na ciasto i posypkę
- 1 kg mąki pszennej
- 75 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 500 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 450 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
Masa makowa
- 500 g maku, dwukrotnie mielonego
- 200 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki miodu
- 150 g migdałów
- 0.25 łyżeczki aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę wymieszać z solą. Masło rozpuścić, mleko podgrzać, odstawić. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Drożdże wymieszać z 125 ml ciepłego mleka. W mące zrobić dołek, wlewać po kolei - 1) ubite jajka, 2) masło, 3) drożdże, 4) pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
750 ml wody zagotować, dodać mak i resztę składników masy makowej. Dokładnie wymieszać i odparować ( mak powinien mieć wilgotną konsystencję).
Krok 3
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadraty 30x30 cm. Odstawić.
Krok 4
Następnie zrobić kruszonkę - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając stopniowo mąkę. Uformować 2 kule i odłożyć.
Krok 5
Grubszą warstwę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę, o wymiarach 36x36 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć cieńszą warstwą ciasta. Z ciasta na posypkę wyskubywać kawałki i zasypać nimi wierzch ciasta.
Krok 6
Piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!