Rolada z Białą Czekoladą i Orzechami Włoskimi
Składniki
Ciasto Kakaowe
- 4 jajka
- 50 g kakao
- 30 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 80 g cukru
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 100 g białej czekolady
- 50 g orzechów włoskich
- 340 g jogurtu naturalnego typu greckiego
Przygotowanie:
Krok 1
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
W osobnej misce ubić białka. Kiedy piana będzie sztywna mieszamy delikatnie z masą z żółtek.
Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i olej.
Całość delikatnie wymieszać.
Na blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach 25-30 minut.
Upieczone gorące ciasto odwracamy (pod ciastem należy rozłożyć ścierkę) na drugą stronę , ściągamy papier do pieczenia. Za pomocą ściereczki kuchennej zwijamy gorące ciasto w roladę odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2
Krem: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do wystygnięcia. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i podprażyć na patelni (należy pilnować, aby się nie przypaliły).
Jogurt wymieszać z czekoladą i orzechami.
Ciasto rozwijamy i skrapiamy likierem czekoladowym. Wykładamy masę i ponownie zwijamy w roladę.
Gotowe ciasto można posypać kakao.