Sernik czekoladowy

Dodany przez: gosiabrooks (więcej moich przepisów)

Lekki, puszysty a przede wszystkim czekoladowy – po prostu wspaniały. I do tego jeszcze tak prosty do zrobienia. Jedynym “problemem” jest to, że trzeba go zrobić dzień wcześniej i schłodzić w lodówce przez conajmniej 8 godzin. W orginalnym przepisie, który możecie znaleźć tutaj nie przewidywano truskawek, ja jednak jestem zadowolona z mojego efektu końcowego, gdyż podczas przygotowywania tego sernika wydało mi się, że jeśli posypię go czekoladą będzie strasznie mdły i za bardzo czekoladowy. Truskawki balansują gorzką czekoladę świetnie a czekolada wyolbrzymia smak i aromat truskawek – perfekcyjne połączenie. Zachęcam do zrobienia!
Obejrzane: 728
Porcje: 8
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

Podstawa i serwowanie

  • 150 g ciastek Digestive z polewą czekoladową
  • 10 g masła
  • 300 g truskawek
  • 8 gałek lodów waniliowych

Masa

  • 250 g sera twarogowego mielonego
  • 150g g czekolady z zawartością minimum 65% kakao
  • 5 g żelatyny
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g śmietany
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Zmiksuj ciastka w mikserze aby powstał z nich “piasek”. Połącz zmiksowane ciastka z masłem i wyłóż na dnie 20cm foremki z zatrzaskiem. Ugnieć dnem szklanki i pozostaw na później.

Krok 2

Czekoladę połam na drobne kawałeczki w dużej misce ustaw na garnku lekko gotującej się wody i rozpuść czekoladę.

Krok 3

Włóż twaróg, cukier i żółtka jajek do robota kuchennego i zmiksuj na jednolitą masę. Rozpuść żelatynę w łyżce wrzącej wody i dodaj do masy dokładnie mieszając.

Krok 4

Ubij białka jajek na sztywno i w drugiej misce śmietanę – uważając przy tym, żeby nie ubić jej na masło (tak właśnie mnie się zdarzyło – na szczęście miałam 300ml karton śmietany i drugim razem nie przegapiłam tego momentu).

Krok 5

Gdy czekolada bedzie rozpuszczona, przełóż masę z robota kuchennego do miski z czekoladą i dobrze wymieszaj. Dodaj ubitą śmietanę i dobrze wymieszaj. Następnie ubite białka – delikatnie mieszając żeby białka nie straciły powietrza.

Krok 6

Przełóż masę do formy i odstaw do lodówki na conajmniej 8 godzin.

Krok 7

Poustawiaj umyte i pokrojone truskwki na wierzchu ciasta i podawaj z gałką lodów waniliowych.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×