Stefanka

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

Stefanka
Tradycyjna stefanka z notatnika naszej mamy, która jest dobra na każda okazję! Sprawdzony przez cała rodzinę przepis, prezentuje się super a jaki ma smak :). Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu to Stefanka z tego przepisu z pewnością Wam wyjdzie w naszej rodzinie jest tradycją towarzyszy nam na każdej rodzinnej imprezie. Tradycyjna stefanka kroki: Mąkę, cukier i masło włożyć do miski. Dodać jajka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i zagnieść. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części, rozłożyć na dwie blaszki o wymiarach (20 x 30 cm). Na rozwałkowane ciasta kruche rozsmarować powidła i posypać bakaliami. Ubić pianę z białek z cukrem. Pianę wyłożyć na blaty posypane bakaliami. Całość posypać orzechami włoskimi. Piec na złoty kolor 30-40 minut w 180 stopniach. Gotowe blaty odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zrobić masę. Cukier zalać wodą i kakao. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia. Utrzeć żółtka. Do utartych żółtek wlewamy 2 łyżki schłodzonej polewy. Całość miksujemy. Następnie do pozostałej polewy wlewamy żółtka cały czas miksując. Masa powinna się zagęścić. Zmiksować miękkie masło do którego dodajemy stopniowo zagęszczoną polewę z żółtek. Przygotowaną masę rozsmarowujemy na upieczonym kruchym cieście z bezą. Następnie na masę kładziemy kolejny blat ciasta kruchego tak, aby beza z orzechami była na wierzchu ciasta. Uwagi: Ciasto należy przełożyć dzień wcześniej, aby blaty zmiękły.    
Obejrzane: 85018
Porcje: 24
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Ciasto Kruche i Beza

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietanki
  • 4 szt białka (beza)
  • 100 g cukru (beza)
  • 450 g powideł śliwkowych
  • 200 g bakalii
  • 200 g orzechów włoskich

Masa

  • 100 g cukru
  • 0.5 szklanki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 3 szt żółtka
  • 150 g masła
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę, cukier i masło włożyć do miski. Dodać jajka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i zagnieść. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części, rozłożyć na dwie blaszki o wymiarach (20 x 30 cm).

Na rozwałkowane ciasta kruche rozsmarować powidła i posypać bakaliami.

Ubić pianę z białek z cukrem. Pianę wyłożyć na blaty posypane bakaliami. Całość posypać orzechami włoskimi.
Piec na złoty kolor 30-40 minut w 180 stopniach.
Gotowe blaty odstawić do wystygnięcia.

W tym czasie zrobić masę.

Krok 2

Cukier zalać wodą i kakao. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Utrzeć żółtka. Do utartych żółtek wlewamy 2 łyżki schłodzonej polewy. Całość miksujemy.
Następnie do pozostałej polewy wlewamy żółtka cały czas miksując. Masa powinna się zagęścić.

Zmiksować miękkie masło do którego dodajemy stopniowo zagęszczoną polewę z żółtek.

Przygotowaną masę rozsmarowujemy na upieczonym kruchym cieście z bezą.
Następnie na masę kładziemy kolejny blat ciasta kruchego tak, aby beza z orzechami była na wierzchu ciasta.

Uwagi: Ciasto należy przełożyć dzień wcześniej, aby blaty zmiękły.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×