Drożdżowy torcik z makiem i śliwkami

Dodany przez: Salvador Dali (więcej moich przepisów)

Czy coś bardziej kojarzy się z jesienną temperaturą niż ciepłe drożdżowe ciasto (jego zapach w całym domu.. <3), śliwki i masa makowa? :) No właśnie! Dlatego grzechem byłoby nie uczynić tego ciasta tej jesieni.. :)
Obejrzane: 430
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 420 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypt soli

Nadzienie

  • 450 g maku sparzonego, zmielonego
  • 3 białka
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 70 g płatków migdałowych
  • garści rodzynek
  • garści żurawiny
  • biały rum
  • ok 700 g śliwek
  • cukier trzcinowy do śliwek
  • cukier puder
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę wraz z solą wsypujemy do dużej miski.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem i wylewamy na mąkę. Odstawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły rosnąć.

Krok 2

Następnie dodajemy żółtko, jajko oraz roztopione masło.
Wyrabiamy przez kilka minut (jeśli ciasto będzie za rzadkie postarajmy się nie dodawać, więcej mąki, tylko dalej wyrabiamy). Gdy ciasto drożdżowe będzie już jednolite odstawiamy je nakryte ściereczką na godzinę.

Krok 3

Rodzynki namoczyć na 30min w białym rumie. Po tym czasie odsączyć.
Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.

Krok 4

Do ubitej piany dodajemy sparzony i zmielony mak. Następnie dodajemy miód oraz syrop, mieszamy, aż do połączenia składników.
Wszystkie bakalie wraz z płatkami dodajemy do maku, mieszamy do równomiernego rozprowadzenia ich w masie.

Krok 5

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić gazy i dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 20-40cm. Na każdym pasku rozsmarowujemy masę makową. Każdy pas zwijamy w rulon tak, jakbyśmy robili trzy rolady makowe.

Krok 6

Tortownicę o śr. 24 cm smarujemy masłem.
Rulony z makiem układamy w tortownicy formując kształt ślimaka. Zostawiamy małe odstępy, aby powtykać w nie umyte połówki śliwek.

Krok 7

Tak przygotowane ciasto zostawiamy na ok. 30-40 minut, aby wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika śliwki na cieście posypujemy cukrem trzcinowym.

Krok 8

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka .
Gdy ciasto za bardzo się rumieni z wierzchu, przykrywamy górę papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przed podaniem ciasto warto posypać cukrem pudrem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×