Tarta z lemon curd z bezą włoską

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 2105
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 szt żółtko

lemon curd

  • 2 szt duże cytryny
  • 70 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 szt jajka
  • 225 g cukru
  • 50 ml wody
  • 3 szt białka
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto: suche składniki przesiać do miski i połączyć. Dodać zimne masło i przy pomocy widelca wykonać kruszonkę rozcierając składniki o ścianki miski. Na koniec dodać żółtko i mieszać widelcem do połączenia składników, a następnie szybko i energicznie wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować szybko (aby nie nagrzał się) między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek większy od formy do tarty. Ciasto nawinąć ostrożnie na wałek oprószony mąką, przenieść do blaszki, docisnąć i nakłuć widelcem. Ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 10 minut. Na schłodzone ciasto w formie ułożyć arkusz papieru do pieczenia i obciążyć go fasolą lub grochem. Całość wstawić do piekarnika i piec w 200ºC przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć papier z fasolą i piec kolejne 15 minut do złotego koloru. Ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować lemon curd.

Krok 2

Lemon curd: cytryny umyć i osuszyć. Do szklanej miski zetrzeć skórkę z owoców oraz wycisnąć sok. Dodać cukier, roztrzepane jajka oraz masło. Miskę zawiesić nad małym rondelkiem z gorącą wodą i mieszając rózgą podgrzewać na średnim ogniu do zgęstnienia masy (ok. 15-20 minut). Otrzymany krem odstawić do całkowitego wystudzenia (np. 20 minut na kratce, później w zamrażarce), a następnie wyłożyć nim kruchy spód i wstawić do lodówki na czas przygotowania bezy.

Krok 3

Beza włoska: białka umieścić w misie miksera (najlepiej metalowej, dobrze umytej i osuszonej). Do rondla z grubym dnem wlać wodę i wsypać cukier. Całość podgrzewać na średnim ogniu mieszając co jakiś czas do rozpuszczenia cukru. Kiedy w syropie pojawią się pierwsze bąbelki wrzenia, natychmiast pozostawić bez mieszania i gotować do 118ºC. Gdy mieszanka osiągnie temperaturę 100ºC włączyć mikser na wolne obroty i miksować białka. zwiększając stopniowo moc robota do najwyższego poziomu. Kiedy syrop osiągnie odpowiednią temperaturę, natychmiast wlewać go bardzo cienkim strumieniem do mocno spienionych białek i miksować ok. 10 minut. Masa powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na schłodzone ciasto. Całość ponownie wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem przypalić palnikiem cukierniczym do crème brûlée.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×