Tarta z musem jeżynowym

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Słodkie, skąpane w jesiennym słońcu jeżyny, których akurat w Irlandii nie brakuje. Rosną u mnie w mieście niemalże na każdej ulicy i można je zbierać do późnej jesieni. W ubiegłym roku podjadałam je prosto z krzaka w drodze do pracy, jeszcze na początku listopada. Ostatnio wylądowały w drożdżowym, dziś w nie co innej odsłonie. Zainspirowałam się musem malinowym Marthy Steward. Maliny zastąpiłam jeżynami. Spód jest klasycznym spodem do tart na bazie ciastek degistive. Słodko, pysznie i kolorowo.
Obejrzane: 438
Porcje: 10
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Spód:

  • 250 g ciastek degistive
  • 50 g masła

Mus jeżynowy:

  • 450 ml kremówki
  • 400 g jeżyn
  • 5 łyżek cukru
  • 2.25 łyżeczki żelatyny
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę do tarty o wymiarach 26 cm wykładamy przygotowanym spodem. Dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki.

Krok 2

Jeżyny blenderujemy. Następnie powstałe pure dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Do musu jeżynowego dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Ilość cukru możemy regulować według własnych smaków. Pamiętajmy jednak, aby nie przesłodzić musu, by w tarcie wyczuwalna była naturalna kwaskowatość jeżyn. Zdejmujemy z gazu, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż żelatyną rozpuści się i połączy z musem. Gotowy mus odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej zimny mus jeżynowy, pozostawiając dwie łyżki do dekoracji. Mieszamy delikatnie, aż masy się połączą. Gotowy mus wylewamy na spód, wyrównujemy wierzch. Pozostałym musem robimy esy floresy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby mus całkowicie zastygł.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×