Walentynkowy tort

Dodany przez: Angelika i Monika - Candy Pandas (więcej moich przepisów)

Walentynkowy tort - choć pracochłonny to na pewno zachwyci ukochaną osobę. Ma w sobie pyszną czekoladę i słodkie truskawki. Deser dla wielbicieli pięknych wypieków, które zachwycają swoim wyglądem gości. Walentynkowy tort - propozycja nie do odrzucenia!
Obejrzane: 999
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 90 g ksylitolu
  • 85 g mąki owsianej
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 500 g twarogu
  • 2 szklanki mleka
  • 150 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 łyżeczki agaru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masa truskawkowa
-800g mrożonych truskawek
-ksylitol
-4 łyżeczki agaru
-1/2 szklanki wody

Czekoladowe serduszka
-3 szklanki mleka
-4 łyżki kakao
-ksylitol
-3 łyżeczki agaru

Krem jogurtowy
-400g jogurtu greckiego

Dodatkowo
-woda+ cytryna
-truskawki
-kostki gorzkiej czekolady

Krok 2

BISZKOPT (śr: 21 cm)
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić, czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości około 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Podzielić na 2 blaty, każdy odrobinę nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy blat umieścić w obręczy tortownicy.

Krok 3

KREM JOGURTOWY
Grecki jogurt wylać na ręcznik papierowy ułożony na sitku. Pozostawić na około 5-6 godzin w lodówce do odsączenia serwatki, aż pozostanie gęsty serek.

Krok 4

CZEKOLADOWE SERDUSZKA
Agar namoczyć w mleku na 15 minut. Dodać kakao, ksylitol zagotować i trzymać na ogniu jeszcze 5 minut. Gotową masę wlać do płaskiego naczynia i odstawić do stężenia. Stężałą wyjąć i wyciąć w niej serduszka przy pomocy foremek do pierników.

Krok 5

MASA SEROWA
Agar namoczyć w mleku na 15 minut. Następnie zagotować razem z ksylitolem, wanilią i gotować jeszcze przez 5 minut. Dodać twaróg,. Wszystko szybko dokładnie zblendować.
2-3 łyżki rozłożyć na pierwszej warstwie nasączonego biszkoptu. Ułożyć po kwadracie czekoladowe serduszka i wyłożyć resztę masy serowej (trzeba to zrobić bardzo szybko, najlepiej poprosić kogoś o pomoc).

Krok 6

MASA TRUSKAWKOWA
Agar namoczyć w garnuszku w ½ szklanki wody. Truskawki zmiksować na koktajl z ksylitolem i podgrzać w garnku. Agar zagotować i gotować jeszcze 5 minut, po czym wlać do truskawek i dokładnie wymieszać. Ciepłą masę wlać jako ostatnią warstwę tortu.

Krok 7

Na ostatnią jeszcze nie stężałą masę truskawkową nałożyć ostatni odrobinę nasączony blat biszkoptu. Całość wstawić do lodówki. Po stężeniu wszystkich kremów ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy (wcześniej okroić nożem wokół). Wyrównać boki Następnie nałożyć krem z odsączonego jogurtu. Całość przyozdobić truskawkami, serduszkami i oczywiście czekoladą!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×