Walentynkowy tort
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 90 g ksylitolu
- 85 g mąki owsianej
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 500 g twarogu
- 2 szklanki mleka
- 150 g ksylitolu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 3 łyżeczki agaru
Przygotowanie:
Krok 1
Masa truskawkowa
-800g mrożonych truskawek
-ksylitol
-4 łyżeczki agaru
-1/2 szklanki wody
Czekoladowe serduszka
-3 szklanki mleka
-4 łyżki kakao
-ksylitol
-3 łyżeczki agaru
Krem jogurtowy
-400g jogurtu greckiego
Dodatkowo
-woda+ cytryna
-truskawki
-kostki gorzkiej czekolady
Krok 2
BISZKOPT (śr: 21 cm)
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić, czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości około 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Podzielić na 2 blaty, każdy odrobinę nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy blat umieścić w obręczy tortownicy.
Krok 3
KREM JOGURTOWY
Grecki jogurt wylać na ręcznik papierowy ułożony na sitku. Pozostawić na około 5-6 godzin w lodówce do odsączenia serwatki, aż pozostanie gęsty serek.
Krok 4
CZEKOLADOWE SERDUSZKA
Agar namoczyć w mleku na 15 minut. Dodać kakao, ksylitol zagotować i trzymać na ogniu jeszcze 5 minut. Gotową masę wlać do płaskiego naczynia i odstawić do stężenia. Stężałą wyjąć i wyciąć w niej serduszka przy pomocy foremek do pierników.
Krok 5
MASA SEROWA
Agar namoczyć w mleku na 15 minut. Następnie zagotować razem z ksylitolem, wanilią i gotować jeszcze przez 5 minut. Dodać twaróg,. Wszystko szybko dokładnie zblendować.
2-3 łyżki rozłożyć na pierwszej warstwie nasączonego biszkoptu. Ułożyć po kwadracie czekoladowe serduszka i wyłożyć resztę masy serowej (trzeba to zrobić bardzo szybko, najlepiej poprosić kogoś o pomoc).
Krok 6
MASA TRUSKAWKOWA
Agar namoczyć w garnuszku w ½ szklanki wody. Truskawki zmiksować na koktajl z ksylitolem i podgrzać w garnku. Agar zagotować i gotować jeszcze 5 minut, po czym wlać do truskawek i dokładnie wymieszać. Ciepłą masę wlać jako ostatnią warstwę tortu.
Krok 7
Na ostatnią jeszcze nie stężałą masę truskawkową nałożyć ostatni odrobinę nasączony blat biszkoptu. Całość wstawić do lodówki. Po stężeniu wszystkich kremów ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy (wcześniej okroić nożem wokół). Wyrównać boki Następnie nałożyć krem z odsączonego jogurtu. Całość przyozdobić truskawkami, serduszkami i oczywiście czekoladą!