Babeczki kakowe z ciasteczkami Amaretti
Składniki
CIASTO
- 2 szklanki mąki pszennej
- 30 g pokruszonych ciastek Amaretti
- 0.25 szt kakao
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego
- 1.5 szklanki maślanki (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)
- 2 jajka, roztrzepane
- 1 łyżka likieru Amaretto
KREM:
- 225 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka likieru Amaretto (opcjonalnie)
- 1 łyżka kakao
- 1.5 łyżki mleka
- 1.5 szklanki cukru pudru (można dać mniej)
Przygotowanie:
Krok 1
W jednej misie wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Mokre wlać do suchych, wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste). Ciasto nałożyć do foremek – 3/4 wysokości. Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC.
Krok 2
Masło zmiksować do puszystości. Dodać przesiane kakao, mleko, likier Amaretto i zmiksować. Dodać przesiany cukier puder i dokładnie zmiksować na gładki i puszysty krem. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie głęboko wciętej gwiazdki i udekorować ostudzone babeczki: posypać pokruszonymi ciasteczkami Amaretti.