Pierniki i dekorowanie

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Mistrzynią pierników jest dla mnie autorka bloga http://pyszniejest.blogspot.com/. Od niej zaczerpnęłam listę składników na ciasto piernikowe. Trochę zmieniłam skład, ale inspiracja jest rewelacyjna. Ciasto łatwo wyrobić i świetnie się później rozwałkowuje. Dekoracje zrobiłam tym razem tradycyjne, z białka i cukru pudru, a także z czekolady gorzkiej i deserowej.
Obejrzane: 6955
Porcje: 50
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Pierniki

  • 2 jajka
  • 140 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 90 ml miodu
  • 400 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka płaska, sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników

Dekoracje

  • 50 g czekolada gorzka
  • 50 g czekolada deserowa
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 2 białka
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masło, jajka, miód, przyprawę piernikową (najlepiej zrobić samemu, mieszanka zrobiona w domu z cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu, kardamonu i anyżu) i cukier gotować w kąpieli wodnej na bardzo małym ogniu aż uzyskamy gęstą, jednolitą masę. Ważne aby temperatura była niska, przy zbyt wysokiej temperaturze jajka mogą się ściąć. Do miski przesiać mąkę, kakao i sodę, dodać piernikową masę i wyrobić ciasto – ja użyłam miksera z hakami. Gotowe ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Krok 2

Piekarnik na 170°C
Przygotować blat oprószony mąką. Wyjąć ciasto, podzielić na 4 porcje. Każdą wałkować na grubość około 3-4 milimetrów. Podważając nożem przekładać na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut – to zależy od piekarnika. Upieczone studzić na desce lub na kratce.

Krok 3

W kąpieli wodnej utrzeć białka z cukrem pudrem, dodając sok z cytryny. Gotowym lukrem dekorować pierniki. Jeśli lukier zastygnie zanim zdążymy go wykorzystać, wystarczy dodać kilka kropel soku z cytryny i jeszcze raz wymieszać.

Krok 4

Czekoladę gorzką i deserową rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, dodając do każdej po 2 łyżki śmietanki kremówki. Gotową masą dekorować pierniki używając wykałaczki lub rękawów/strzykawek cukierniczych.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×