Szkockie maślane ciasteczka z żurawiną
Składniki
- 2.5 szklanki mąka pszenna
- 100 g cukier
- 225 g masło
- 1 szklanka suszona żurawina
- 2 łyżki mleko
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 0.5 łyżeczki sól
Przygotowanie:
Krok 1
Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kwadrans, po czym odcedzamy na sitku.
Krok 2
Masło ucieramy z cukrem do białości. Wlewamy mleko i ekstrakt waniliowy. Wsypujemy sól oraz mąkę. Na końcu dodajemy żurawinę. Całość wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto.
Krok 3
Następnie ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej formujemy wałek o orientacyjnych wymiarach: 30 cm (długość) x 4 cm (średnica). Każdy wałek osobno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Krok 4
Gdy stwardnieją w chłodzie, kroimy je w plasterki. Z 1 wałeczka powinny wyjść około 24 sztuki.
Krok 5
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na niej nasze ciasteczka, pamiętając by zachować między nimi odległości.
Krok 6
Pieczemy ca 12 minut w temperaturze 190C, po czym wyjmujemy i całkowicie studzimy.