Bigos świąteczny

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Poświąteczny, ponieważ najczęściej właśnie po świętach zostaje dużo, różnego rodzaju mięs: szynek, pieczeni, itd. A bigos to idealny sposób na ich wykorzystanie. W składnikach podałam to co znalazło się w moim bigosie, ale mięsa można dobierać dowolnie. Do bigosu dodaje się też na przykład kiełbasę. U mnie w domu robi się bigos z kapusty kiszonej i słodkiej. Jeśli chcemy, żeby był idealny, trzeba pracować nad nim trzy dni;).
Obejrzane: 830
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg słodkiej kapusty
  • 4 szt ziele angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1/2 kg szynki wędzonej gotowanej
  • 250 g pieczonego schabu
  • 100 g pieczonej kaczki
  • 1/2 kg szynki wędzonej pieczonej
  • 100 g pieczeni wołowej
  • 3 suszone śliwki
  • 6 suszonych grzybów
  • 1/2 szklanek czerwonego wina wytrawnego
  • sól

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Słodką kapustę poszatkować (jeżeli planujemy trzydniowy bigos, można ją podzielić i dodawać po trochę każdego dnia). Wrzucić słodką i kiszoną kapustę do garnka. Dodać przyprawy, dolać szklankę wody i gotować aż do zakipienia. Dodać pokrojone drobno mięsa, śliwki, grzyby i wino. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż wszystko będzie miękkie. Do smaku doprawiamy solą, choć może się okazać, że nie jest to konieczne. Dla lubiących ostre potrawy można zamiast słodkiej papryki użyć ostrej i dołożyć więcej pieprzu.

Krok 2

Codziennie trzeba bigos dusić przez około godzinę, mieszając co jakiś czas, żeby się nie przypalił. Najlepszy jest po trzech dniach, choć najczęściej nie można tego sprawdzić, bo już dawno go nie ma;). Tym razem jednak udało mi się zachować tradycyjną, trzydniową procedurę przygotowań.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×