Chili Con Carne
Składniki
- 500 g wołowiny mielonej
- 2 szklanki rosołu
- 400 g pomidorów w puszce
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czerwona cebuloa pokrojona w kostkę
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego (najlepiej smakuje utarty w moździerzu)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0.5 łyżki oregano suszonego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 2 papryczki chili drobno posiekane
- 200 g sera ostrego np. chedar startego na grubej tarce
Przygotowanie:
Krok 1
W garnku na oleju podsmażamy cebulę i chili aż cebula będzie miękka
Krok 2
Dodajemy czosnek - smażymy przez 30 sekund
Krok 3
Dodać pastę pomidorową - smażymy przez 30 sekund
Krok 4
Dodać mięso i podsmażyć na złoto rozdrabniając widelcem, aby nie powstały grudki
Krok 5
dodać pozostałe składniki z wyjątkiem sera i gotować na wolnym ogniu około 30 minut
Krok 6
przełożyć do miseczek, posypać serem i zapiekać w piekarniku aż ser się rozpuści