Czerwone curry z krewetkami

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Czerwone curry z krewetkami

Czerwone curry z krewetkami - świetnie smakuje oraz świetnie rozgrzewa! Tak właśnie działa czerwone curry z krewetkami.To mój ulubiony tajski smak, mogę je jeść z każdej okazji. Spróbuj i zakochaj się w kuchni prosto z Tajlandii ! Rozgrzewamy olej w woku dodajemy pastę curry, przesmażamy ją ok 1 min. Dodajemy pokrojoną trawę cytrynową, pokrojone w paski liście kaffiru, posiekany imbir, łodygi i korzeń kolendry, przesmażany kolejną minutę. Dodajemy oczyszczone i umyte krewetki, podsmażamy ok 3-4 min, dodajemy pędy z bambusa(duża puszka), oraz czerwoną paprykę, pokrojoną w słupki. Dodajemy sos rybny. Po kolejnych 5 min zalewamy wszystko puszką mleka kokosowego oraz śmietanką. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia, na końcu dodajemy posiekane świeże listki kolendry i bazylii tajskiej. Gotowe
Obejrzane: 6174
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 24 krewetki tygrysie, najlepiej surowe/mrożone
  • 1 puszka pędy z bambusa
  • 2 łyżki czerwonego curry
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 puszka mleka kokosowego 400ml
  • 0.75 szklanki śmietanki 30%
  • 4 liście kaffiru( liście z drzewa limonkowego)
  • 0.25 czerwonej papryki
  • 1 trawa cytyrnowa
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki świeżej kolendry
  • 1 łyżka olej kokosowy
  • 7 listków bazyli tajskiej

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzewamy olej w woku dodajemy pastę curry, przesmażamy ją ok 1 min. Dodajemy pokrojoną trawę cytrynową, pokrojone w paski liście kaffiru, posiekany imbir, łodygi i korzeń kolendry, przesmażany kolejną minutę.

Krok 2

Dodajemy oczyszczone i umyte krewetki, podsmażamy ok 3-4 min, dodajemy pędy z bambusa(duża puszka), oraz czerwoną paprykę, pokrojoną w słupki. Dodajemy sos rybny.

Krok 3

Po kolejnych 5 min zalewamy wszystko puszką mleka kokosowego oraz śmietanką. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia, na końcu dodajemy posiekane świeże listki kolendry i bazylii tajskiej.
Gotowe

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×