Fasolka po bretońsku

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Fasolka po bretońsku, jak zrobić przepis?
Fasolka po bretońsku. Klasyk do którego czasem się wraca :). Hasło fasolka po bretońsku zawsze przywołuje moje wspomnienia z dzieciństwa. Jako dziecko za fasolką po bretońsku nie przepadałam jakoś nadzwyczajnie ale w moim domu była w miarę często przygotowywana. Imprezy rodzinne, odwiedziny znajomych, wyjazdy na Mazury tam wszędzie pojawiała się fasolka. Często jej nie robię ale jak już, to podchodzę do jej przygotowania z wielką dbałością :). Fasolę Jaś przekładamy do naczynia, zalewamy wodą tak aby przykryć fasolę i zostawiamy najlepiej na całą noc. Nie dolewamy więcej wody. Można jedynie po jakimś czasie przemieszać. Jeśli fasola jest młoda można jej nie namaczać. Posiekaną cebulę wrzucamy na patelnię i na delikatnym ogniu szklimy, nie powinna być zarumieniona. Na patelnię po cebuli wrzucamy pokrojony boczek oraz kiełbasę pokrojoną w księżyce i przyrumieniamy ok 5 - 7 min na średnim ogniu. Do garnka przekładamy fasolę z wodą, jeśli pozostałej wody będzie mało, warto jeszcze trochę dolać. Do fasolki z wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu ok 15 min. Później dodajemy zeszkloną cebulę, boczek i kiełbasę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy dalej, kolejne 15 min, sprawdzając czy fasola zaczyna być miękka. Dolewamy przecier pomidorowy, gotujemy do czasu kiedy fasola będzie zupełnie miękka i sos się częściowo zredukuje.
Obejrzane: 179819
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 70 dkg fasoli Jaś
  • 3 średnie cebule posiekane
  • 20 dkg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 30 dkg kiełbasy (ja używam wiejskiej czosnkowej, może być inna wedle uznania)
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Fasolę Jaś przekładamy do naczynia, zalewamy wodą tak aby przykryć fasolę i zostawiamy najlepiej na całą noc. Nie dolewamy więcej wody. Można jedynie po jakimś czasie przemieszać. Jeśli fasola jest młoda można jej nie namaczać.

Krok 2

Posiekaną cebulę wrzucamy na patelnię i na delikatnym ogniu szklimy, nie powinna być zarumieniona.

Krok 3

Na paltelnię po cebuli wrzucamy pokrojony boczek oraz kiełbasę pokrojoną w księżyce i przyrumieniamy ok 5 - 7 min na średnim ogniu.

Krok 4

Do garnka przekładamy fasolę z wodą, jeśli pozostałej wody będzie mało, warto jeszcze trochę dolać. Do fasolki z wodą dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu ok 15 min. Później dodajemy zeszkloną cebulę, boczek i kiełbasę oraz sól i pieprz do samku. Gotujemy dalej, kolejne 15 min, sprawdzając czy fasola zaczyna być miękka. Dolewamy przecier pomidorowy, gotujemy do czasu kiedy fasola bedzie zupełnie miękka i sos się częściowo zredukuje.

Krok 5

Ja osobiście nie dodaję zasmażki, zawsze lekko wygotowuję przecier i wtedy naturalnie robi się gęstrzy sos. Jeśli ktoś woli z zasmażką jest to jak najbardziej właściwe.

Krok 6

Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×